Island forbyr transfett


Skadelig og ekstra fetende.
Dessverre finner vi transfett i
en del vanlig mat, som fiske-
pinner og buljong.

Foto: crestock.com

Hurra! Ifølge dagensmedisin.no har Island som land nummer to i Norden etter Danmark gått inn for å forby transfett. Dessverre ser det ikke ut til at norske myndigheter er på glid til å følge etter. Og det er direkte harry. Fordi: 

Transfett er svært skadelig, det er godt dokumentert og et uomstridt faktum. Selv små mengder kan føre til hjerte- og karsykdommer, og det øker risikoen for betennelsesrelaterte sykdommer som astma, allergi, psoriasis, leddgikt og eksem. Undersøkelser viser også at det kan øke risikoen for visse krefttyper, og at det kan ha hormonlignende effekter.

Er du ikke overbevist om at dette er noe svineri ennå? Så svelg denne, da:

Du får tjukk mage og blir generelt feitere av transfett enn av annet fett! Transfett er visstnok vanskeligere å forbrenne enn andre fettsyrer. Dessuten: Det legger seg i større grad på magen enn annet fett.

Her finner du det
Frityrvarer som pommes frites er den største kilden til transfett, i tillegg til potetgull, wienerbrød, kjeks og bakervarer med lang holdbarhet. Dessverre finner vi svineriet i en del vanlig mat også, som posesupper, buljong, fiskepinner og visse margarintyper.

Heldigvis finnes det produsenter som tar ansvar: Toro gikk for eksempel ut for noen år tilbake og sa at de ville fjerne transfett fra alle sine produkter. Kilder jeg har snakket med i Findus, forteller at de også har vedtatt det samme. Norske brød var fulle av transfett tidligere, de fleste produsentene har imidlertid gått vekk fra det nå, selv om det altså fortsatt brukes hyppig i kjeks og kakevarer.

Men det er ikke nok at disse har skjønt det, myndighetene må komme på banen: Når både Danmark og Island har klart det, bør pinadø Norge gjøre det også. Nok en gang ser vi at norske myndigheter prioriterer andre interesser foran folkehelsa.

Dette er transfett
Transfett dannes når vegetabilske oljer delvis herdes og utsettes for høy temperatur og høyt trykk. Ofte brukes metoden for å få margariner med høyere smeltepunkt og fastere form. Disse margarinene har gode bakeegenskaper, er billige og gir bakervarene lang holdbarhet.

Det er ikke krav om merking av transfett på produkter i Norge. Men står det "delvis herdet fett", "delvis herdet vegetabilsk fett" eller "hydrogenert fett", er det sannsylig at det dreier seg om transfett.


Øvrige kilder: dinside.no, lommelegen.no, dinmat.no og kk.no

8 kommentarer

Benedikte =D

20.11.2010 kl.15:39

Hva er transfett? er det et spessielt fett eller sånn fett som er i Tran ? hehe...

KARINE MARLEN KOLLSHAUGEN

20.11.2010 kl.16:03

æsj! Kjeks og ferdigkaker er en spesielt stor kilde, ja.

Ida

20.11.2010 kl.16:05

Grøsser når jeg ser folk spise margarin, skokrem er det !;)

jeg spiser lavkarbo og lager maten min fra bunnen, ja til ren mat!:) Det er sunnere og smaker bedre.

Camilla Irina

20.11.2010 kl.16:19

Transfett er også en stor faktor når det gjelder åreforkalkning.

bente

20.11.2010 kl.16:24

æsj ja, transfett er billig vettu så derfor er det lett å tilsette mat som vi spiser. Nei, spis mest mulig ren mat - så får du et lavkarbo kost i tillegg :-)

frk.Kraft

20.11.2010 kl.19:20

Fantastisk! Håper inderlig Norge vil følge etter snart. :)

hjelpmegselv

20.11.2010 kl.20:07

Åhh, møkkafettet assa. Jeg liker jo både fiskepinner, kjeks og buljong jeg. Hmpf.. må vel bare bli flinkere til å ordne maten min selv, fra grunnen av.

Takk for opplysningen og god helg flotte damen!

kristinfinjord

21.11.2010 kl.12:53

sv; dessverre så vet jeg ikke det :-)

Skriv en ny kommentar

Bitchakademiet

Bitchakademiet

47, Oslo

Hei og velkommen! Jeg heter Tone Rise og er redaktør og lingvist. Blogger om mat og kosthold - pluss litt om språk. I tillegg serverer jeg en og annen betraktning og noen humørpiller. Opphavet til bloggnavnet kan du lese om under "Om Bitchakademiet".

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits